Ma - Za : 8:00 - 17:00 uur
Noodgevallen 0645274274
info@praktijkwhite.nl
Info@praktijkwhite.nl
0206273372 / 0645274274
Ma – Za: 8:00 – 17:00 Do: 8:00 – 20:00 Za: Op afspraak Zo: Gesloten
Kinderen vinden het vaak niet altijd even leuk bij de tandarts en dat terwijl een tandarts bezoek bijdraagt aan een goede ontwikkeling van het gebit. Zeker bij kinderen gebeurt er veel in het gebit door het wisselen van de melktanden. Dit kan een kleine ingreep zijn, zoals het trekken van een melktand, maar het kan ook om het verhelpen van tandvleesontstekingen gaan. Voor ons staat het voorop dat het kind geen stress of spanning ervaart bij de tandarts, maar dat het een leuk uitje wordt. Zo is de kans groter dat uw kind de zorg van het gebit serieus neemt en op tijd aan de bel trekt wanneer hij of zij last krijgt van pijnklachten.
Een bezoekje aan de tandarts is voor veel kinderen niet het leukste uitje van de dag. Ze vinden het vaak erg spannend of zijn zelfs bang geworden voor de tandarts. Er is natuurlijk niets om bang voor te zijn, maar we begrijpen dat het soms best spannend is. Dit hebben wij ontwikkeld zodat de eerste ervaring met de tandarts zo leuk wordt ervaren, zodat er geen angst voor de tandarts ontstaat.
Onze Tandartsen zijn volledig gespecialiseerd in het behandelen van kinderen. Dit gaat net even anders dan bij volwassenen, want voor kinderen is het heel belangrijk dat ze continue gerust worden gesteld. Onze Tandartsen zijn daarom altijd aan het praten met het kind, zodat het precies weet wat en waarom er iets gebeurt. Door snel en efficiënt te werken ervaart het kind zo min mogelijk frictie in het gebit en vindt hij of zij het niet erg om een bezoekje te brengen aan de praktijk!
Zeker bij kinderen komt het met regelmaat voor dat er een gaatje in de tanden zit. Dat kan komen door te veel snoepgoed, maar ook aan te weinig zorg aan het gebit. Door niet alleen te behandelen, maar ook tips te geven over de verzorging, zorgen we ervoor dat het kind zelf leert om de tanden goed te verzorgen en de problemen voor te zijn!
Wilt u een afspraak maken voor een behandeling bij ons ? Dit kunt u doen door het formulier hieronder in te vullen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ook bellen naar (020) 6273372.
Wij adviseren om uw kind vanaf 2 jaar bij uw eigen controle afspraak mee te nemen naar de tandarts. Het eerste bezoek is gericht op kennismaking met de tandarts. Uw kind kan op deze manier rustig wennen aan de situatie. We nemen uw kind op leuke en begrijpelijk manier mee in de wereld van tandjes, tandpasta en tandenpoetsen.
In een mensengebit ontstaan de meeste gaatjes tussen je 4e en je 21e jaar. Daarom besteden wij extra tijd en aandacht aan deze leeftijdgroep. Uw kind krijgt bij ons de tijd te wennen aan zijn of haar eigen tandarts, voordat we een controle of behandeling uitvoeren. Mocht een behandeling nodig zijn dan zullen we dit met uw kind bespreken op een begrijpelijke manier.
Daarnaast geven onze tandartsen en mondhygiënist op een leuke speelse manier poetsles en doen we veel aan preventie.
Naast goed poetsen en regelmatig op controle draagt ook preventieve fluoridebehandeling bij aan een stralende lach. U kent het als ‘fluor happen’. Letterlijk even doorbijten in een pasta met een lekker smaakje om zorg te dragen voor blijvend sterke tanden.
Wanneer kinderen bij ons op afspraak komen, melden zij zich eerst bij de balie. Hun afspraak wordt gecontroleerd en vervolgens nemen ze heel even plaats in de wachtkamer tot ze opgeroepen worden. En wel voor een heel leuk begin van hun afspraak! Kinderen vinden dit altijd een hele belevenis en het haalt het spannende aan een tandartsafspraak even helemaal weg.
Verschillen tussen melkgebit en het blijvende gebit
Het blijvende gebit is geler van kleur omdat het glazuur van het blijvende gebit uit vrij netjes evenwijdig liggende kristallen is opgebouwd. Hierdoor kan door de lichtinval het gele tandbeen (dentine) doorschemeren. De kristallen van het glazuur van het melkgebit liggen minder netjes naast elkaar, waardoor het glazuur minder doorzichtig is. Vergelijk het met gebarsten glas wat ook minder doorzichtig en witter is dan onbeschadigd glas.
Het glazuur van het melkgebit is ook dunner en minder sterk. Hierdoor ontstaan er makkelijker gaatjes en slijt het glazuur van het melkgebit sneller. Op 7-8 jarige leeftijd kunnen de knobbels van de melkkiezen door het kauwen al zelfs zijn weggesleten.
Een gezond melkgebit is de basis voor een gezond blijvend gebit o.a vanwege:
Het vroegtijdig verloren gaan van melkelementen kan ruimteproblemen en scheefstand in het blijvende gebit veroorzaken.
Een slecht melkgebit is meestal het gevolg van slechte gewoonten, zoals slecht en / of slordig tandenpoetsen, verkeerd mondgedrag, verkeerde voedingsgewoonten, langdurig de zuigfles. Handhaving van deze gewoonten kan leiden tot een slecht blijvend gebit.
Ontstekingen aan het melkgebit kunnen schadetoebrengen aan de nog niet doorgebroken blijvende elementen
Melktanden en kiezen met gaatjes kunnen de eventueel aanwezige blijvende buurtanden en kiezen aantasten.
Wisselen en doorbraak van het blijvende gebit
Op 5 – 6 jarige leeftijd begint de eerste wisselfase met het doorbreken van de eerste blijvende kiezen achter de melkkiezen en het los gaan staan van voortanden. De meeste kinderen merken niets van het doorbreken van de nieuwe blijvende kiezen. Doorbrekende blijvende kiezen zijn net als melkelementen in die periode kwetsbaar voor het ontstaan van cariës. Het is daarom belangrijk ouders/ verzorgers daarop te wijzen om het ontstaan van cariës tegen te gaan.
Blijvende elementen hebben bij doorbraak al hun definitieve vorm en formaat en breken vaak scheef in de kaak door. Ze lijken ook relatief groot omdat de groeispurt nog niet begonnen is.
Meestal lost de scheefstand zich vanzelf op, zodra de kaken gaan groeien. Soms breken de blijvende tanden net achter de melktanden door en ontstaat er een dubbele rij tanden dat voor het schoonhouden van de tanden lastig kan zijn. Ook hier lost het probleem zich meestal van zelf op.
Door beweging van de mond komen de melktanden los te staan en vallen deze er vanzelf uit. In een enkel geval zal de tandarts de melktanden moeten trekken.
Naast dat het melkgebit wisselt, breken er achter het melkgebit ook 8 nieuwe grote kiezen en 4 verstandskiezen door. Het wisselen is meestal voltooid op 13 – 14 jarige leeftijd. Het blijvende gebit is echter pas compleet na doorbraak van de verstandskiezen (meestal tussen de 18 – 24 jaar). Soms breken de verstandskiezen helemaal niet door of zijn ze niet aangelegd (agenetisch).
Ontwikkeling en doorbraak van het melkgebit
Al tijdens de 6e week van de zwangerschap begint de ontwikkeling van het melkgebit. In een bijzonder deel van de kaak (lamina dentalis) van het ongeboren kind begint de vorming van de tand bij het glazuur van de snijrand. De tand zal steeds verder opgebouwd worden richting de wortel. Na de geboorte van het kind zijn alle melktanden en kiezen en een gedeelte van het blijvende gebit onder het tandvlees in het kaakbot aanwezig. Gemiddeld breekt als het kind tussen de vijf en acht maanden oud is het eerste tandje door. In sommige gevallen is er bij de geboorte al een tand te zien.
Tijdens de periode van doorbraak wordt er door het kind vaak gekwijld, verdwijnen vingers en andere dingen in de mond om daarop te kauwen. Veel kwaaltjes (rode uitslag, rode wangetje, verhoging, huilerig) worden toegeschreven aan het krijgen van tanden. Een echt verband is echter wetenschappelijk nooit aangetoond!
Bij doorbraak van een element is het glazuur nog niet uitgehard. Hierdoor is het glazuur makkelijker oplosbaar onder invloed van zuren en is de kans op het ontstaan van tandbederf groter. Het is daarom belangrijk om de voorlichting over mondgezondheid vroegtijdig te beginnen!
Wilt u graag een afspraak maken voor uw kind bij onze Tandartspraktijk? Neem dan direct contact met ons op of plan een afspraak via de website. Hoe eerder een kind naar de tandarts gaat, hoe beter! Dan werken we structureel aan de juiste verzorging van het gebit en zal het kind daar op de lange termijn het meest profijt hebben. Het is altijd handig om alvast de mondhygiëne en poetsinstructies door te nemen. Mocht uw kind bang zijn voor de tandarts, dan kan hij of zij ook terecht bij onze angst tandarts. Vragen van tevoren? Bel gerust en onze Tandartsen staan u graag te woord!
Contact ons
Maak nu een afspraak voor jouw gelimlach !
0206273372 / 0645274274